Turistično društvo Dren
  Sela na Krasu 35
5296 Kostanjevica na Krasu
  info@tddren.com

RAZGLEDNI STOLP
stolp Small


Po lepo urejeni makadamski kolesarski in pešpoti pridemo do Županovega vrha in opečnatega obmejnega stražarskega stolpa nekdanje jugoslovanske vojske (JLA). Stolp je visok 8 m in če se povzpnemo nanj, lahko ob jasnem vremenu vidimo na eni strani vse do Benetk, na drugi strani pa se nam razpre pogled na sosednje vasi, ki obdajajo Sela na Krasu ter Julijske Alpe. Na makedamski poti pred stolpom je postavljena plošča, na kateri piše ime stolpa »Razgledni stolp nad tržaškim zalivom« z opis »Opuščeni opazovalni stolp JLA stoji na robu tektonskega preloma nad tržaškim zalivom. V jasnem vremenu se z vrha stolpa vidijo Benetke.«. Na plošči je skiciran tudi zemljevid, ki nakazuje, kje se ta stolp nahaja.




KREMENJAK 

 IMG 0267 Small

Turistično društvo Dren vam nudi različne možnosti za sprehode na bližnje vrhove. Eden izmed njih je bližnji vrh Kremenjak. Ob poti, ki nas vodi na Kremenjak, lahko vidimo tudi nekdanjo karavlo jugoslovanske vojske. Kremenjak leži v obmejni Rebri in je na nadmorski višini 236 m, ki pa ni med najvišjimi bližnjimi vrhovi. Na Kremenjaku je iz prve svetovne vojne ostala tudi vojaška opazovalnica. Ob lepem sončnem vremenu lahko iz Kremenjaka vidimo Jadransko morje, pristanišče in ladjedelnico v Tržiču (Monfalcone), letališče v Ronkah ter Julijske Alpe in sosednje vasi. Lepo pa je tudi videti našo domačo vas - Sela na Krasu.

 

ŠPIK

 IMG 1024 Small

  

Na kateri koli vrh v bližnji okolici Sel na Krasu gremo, vedno se nam bo odprl lep razgled na Jadransko morje in prav tako je tudi, ko prispemo na vrh Špika. Poleg razgleda na Jadransko morje, pristanišče in ladjedelnico v Tržiču (Monfalcone) ter letališče v Ronkah se nam razpira pogled tudi na Brestoviški dol. Špik je na nadmorski višini 219 m. Tukaj lahko tudi vidimo mejni kamen, ki označuje mejo med Italijo in Slovenijo. Vidimo lahko tudi ostanek vojaške stražarnice, tik pod vrhom pa se skriva tudi kaverna.

 


 ŠPORTNI PARK

IMG 0572 Small

 

Vas Sela na Krasu leži na robu planote nad Brestoviškim dolom, zato bomo na koncu vasi, če stopimo do športnega parka na južni strani, ponovno imeli razgled na pristanišče in ladjedelnico v Tržiču (Monfalcone). V športnem parku se, poleg razgleda na morje, lahko na svežem zraku sprostite ob igranju nogometa, košarke ali balinanja, najmlajši pa se lahko igrajo na igralih.
Športni park je možno tudi najeti.
V prihodnosti bo poleg športnega parka možno tudi kampirati, saj se bo gradilo kamp.

 

 

VODARNA SELA NA KRASU 

IMG 1126 Small


Dolina Brestovice, v kateri je zgrajeno črpališče Klariči, leži v sredozemskem delu Tržaško–Komenske planote, ki se iz slovenske strani nadaljuje proti Doberdobskemu jezeru v Italiji. Vodonosnik Brestovica je po svojih dimenzijah zelo obsežen, saj se razteza od Vremščice na vzhodu preko Dutovelj, Komna in Kostanjevice na italijansko stran vse do Doberdoba in Gradišča ob Soči. Površina vodonosnika znaša okoli 500 km2. Trenutna kapaciteta črpališča Klariči znaša približno 250 l/s.
Sistem Kraškega vodovoda se 90 % oskrbuje iz vodnega vira Klariči. S pomočjo črpališča se voda iz globin (vir je pod morsko gladino) s pomočjo črpalk dvigne na planoto na višino (Sela na Krasu - 230 m in Trstelj - 643 m). Od tu vodovodni sistem gravitacijsko oskrbuje zaledni Kras in v sušnem obdobju delno tudi Slovensko Istro. 
Vodarna leži ob cesti Sela - Vojščica. K njej se lahko vzpneš po gozdni poti, ki jo je leta 2003 zajel požar. Od tam lahko vidimo Trstelj, Kostanjevico, Temnico in spomenik na Cerju. Če pa se sprehodimo na drugo stran vodovoda, do antene, lahko vidimo pristanišče in ladjedelnico v Tržiču (Monfalcone) ter vas Brestovico pri Komnu, ki leži v dolini pod vodovodom.


VZLETNO MESTO PADALCEV 

 IMG 1491 Small

V zadnji letih se je veliko ljubiteljev adrenalinskih športov pri nas navdušilo za jadralno padalstvo. To je šport za vse, ki si želijo leteli in občudovati pokrajino pod njimi. Za jadralno padalstvo je značilno, da se gre na hrib in se iz tam vzleti. Leti se lahko tudi cel dan, lahko se odleti 100 km, 200, 300 ... odvisno od  ugodnih vremenskih pogojev. 
Poleg razgledne točke Vodarne Sela na Krasu je tudi pri nas vzletno mesto za padalce. Vzgonski veter, ki rahlo boža to pokrajino, privablja tudi k nam vedno več padalcev, ki mirno jadrajo po nebu in se predajajo pogledu na prekrasno pokrajino pod njimi.
 

Copyright © 2023, TD Dren.

Spletna stran uporablja piškotke za uporabljanje storitev, ki izboljšujejo vašo izkušnjo. Z uporabo naših storitev, se strinjate z uporabo piškotkov. Podrobnosti